DSpace Repository

Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri

Show simple item record

dc.contributor.author Kelebek, Hasim
dc.contributor.author Diblan, Sevgin
dc.contributor.author Kadiroglu, Pinar
dc.contributor.author Kola, Osman
dc.contributor.author Selli, Serkan
dc.date.accessioned 2022-02-08T07:59:33Z
dc.date.available 2022-02-08T07:59:33Z
dc.date.issued 2018-06
dc.identifier.citation Kelebek, H. , Dıblan, S. , Kadiroğlu, P. , Kola, O. & Selli, S. (1019). Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 33 (2) , 127-136 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/42081/472439 tr_TR
dc.identifier.issn 2636-7874
dc.identifier.issn 2630-6034
dc.identifier.uri http://openacccess.atu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/3776
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/42081/472439
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Bu çalışmada Bursa siyahı ve Sarılop incirlerinin fenolik bileşikleri, organik asit, şeker içeriği ve antioksidan kapasitesi potansiyelleri kıyaslanarak kurutma işleminin bu bileşenler üzerine etkileri araştırılmıştır. Fenolik bileşiklerin analizleri LC-DAD-ESI-MS/MS kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada toplam 11 adet fenolik bileşik tanımlanmıştır. Toplam fenolik bileşik miktarı Sarılop incirlerinde 313.02 mg /kg ve Bursa siyahı incirlerinde ise 320.49 mg /kg kuru ağırlık olarak belirlenmiş ve klorojenik asit ve türevlerinin iki incir çeşidi içinde baskın fenolik bileşik olduğu saptanmıştır. Kurutma işleminden sonra ise, fenolik içeriğin Bursa siyahı için 181.99 ve Sarılop için 139.70 mg/ kg kuru ağırlık değerlerine kadar düştüğü belirlenmiştir. Kurutmanın antioksidan kapasite değerlerinde de azalmaya neden olduğu, organik asit ve şeker içeriğini ise istatistiksel yönden önemli düzeyde etkilemediği saptanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract The aim of this study was to determine the regional differences and effects of drying on the quality characteristics such as phenolic compounds, organic acids and antioxidant capacity of species, “Sarılop” and “Bursa Siyahı”. LC-DAD-ESI-MS/MS was used for phenolic compound analysis. A total of 11 phenolic compounds have been identified and characterized in the figs. The phenolics content ranged between 313.02 and 320.49 mg/kg in dry weight (in fresh Sarilop and Bursa siyahi, respectively) and chlorogenic acid derivates was the major compound in both cultivars. Drying of figs has led to reduction in phenolic content up to 181.99 and 139.70 mg/kg in dry weight for Bursa siyahi and Sarilop varieties, respectively. Furthermore, while the antioxidant capacities of the figs decreased after drying process, the effect of drying on organic acid and sugar content of figs was found insignificant.
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi = Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences / Çukurova Üniversitesi tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2018;Volume: 33 Issue: 2
dc.subject İncir tr_TR
dc.subject fenolik bileşik tr_TR
dc.subject antioksidan kapasite tr_TR
dc.subject organik asit tr_TR
dc.subject şeker tr_TR
dc.subject Fig tr_TR
dc.subject phenolic compounds tr_TR
dc.subject antioxidant capacity tr_TR
dc.subject organic acid tr_TR
dc.subject sugars tr_TR
dc.title Kurutma İşlemlerinin İncirlerin (Ficus Carica L.) Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Diğer Önemli Bazı Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri tr_TR
dc.title.alternative Effects of Drying on Phenolic Compounds, Sugars, Organic Acids and Antioxidant Properties of Fig Varieties (Ficus carica L.) tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account