DSpace Repository

Yemekhane için Yapay Zeka Teknikleri Kullanımı ile Günlük Talep Tahmini

Show simple item record

dc.contributor.author Kilic, Fatih
dc.contributor.author Akkaya, Murat Reis
dc.contributor.author Memili, Nuran
dc.date.accessioned 2022-02-18T11:02:24Z
dc.date.available 2022-02-18T11:02:24Z
dc.date.issued 2018-08
dc.identifier.citation Kılıç, F. , Akkaya, M. R. & Memili, N. (2018). Yemekhane için Yapay Zeka Teknikleri Kullanımı ile Günlük Talep Tahmini . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (13) , 65-71 . DOI: 10.31590/ejosat.397549 tr_TR
dc.identifier.issn 2148-2683
dc.identifier.uri http://openacccess.atu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/3800
dc.identifier.uri https://doi.org/10.31590/ejosat.397549
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Günümüzde birçok kurum personel yemek hizmetlerini dış alım metoduyla profesyonel yemek şirketlerden temin etmektedir. Bu hizmet karşılığı yemek şirketlerine talep ettikleri yemek miktarı kadar ücret ödemektedirler. Yemeklerin cinsine, çıktığı güne, şirket çalışanlarının davranışlarına ve çalışan sayısına göre günlük tüketim miktarı değişmesine rağmen çoğu kurum kişisel tahminlerle karar vermekte ve israf oluşmaktadır. Bu çalışmada bir üniversite yemekhane sisteminden alınan veriler WEKA açık kaynak kodlu yazılımı vasıtasıyla Yapay Sinir Ağı, Destek Vektör Makinası ve Regresyon analizi metotları kullanımı ile günlük talep miktarının tahmini yapılmış ve ilgili metotların performans karşılaştırılması sunulmuştur. Yapılan çalışma ile üniversite gibi farklı davranışlara sahip tüketici tipine göre farklı metotların baskın olduğu ve seçilecek metot ile atık yemek miktarının minimize edilebileceği önerilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Nowadays many organizations outsource food services from a professional catering company. They pay the bill for catering services as the amount their food demand. Despite changing daily consumption amount according to types of the food, day, behaviors of company employees and a number of employees, a decision which is about the amount of food demand is made by the personal judgment in the most organization and thus serviced foods are run to waste. In this study, the data of a university’s refectory is obtained and artificial neural networks, support vector machine and linear regression methods in WEKA tool are used to predict the amount of daily food consumption. Also, the performance of the prediction methods is presented in this study. This paper proposes that different methods are dominant according to the type of consumer with different behaviors such as the university has a student, lecturer, and another staff and selected method by artificial intelligence techniques provides that the amount of waste food can be minimized.
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (EJOSAT) = European Journal of Science and Technology / Osman SAĞDIÇ tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2018;Issue: 13
dc.subject Yapay Sinir Ağları tr_TR
dc.subject Destek Vektör Makinası tr_TR
dc.subject Talep Tahmini tr_TR
dc.subject Regresyon Analizi tr_TR
dc.subject Artificial Neural Networks tr_TR
dc.subject Support Vector Machine tr_TR
dc.subject Demand Forecast tr_TR
dc.subject Regression analysis tr_TR
dc.title Yemekhane için Yapay Zeka Teknikleri Kullanımı ile Günlük Talep Tahmini tr_TR
dc.title.alternative Daily Demand Forecast Using Artificial Intelligence Techniques for Refectory tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account