DSpace Repository

D-Alluloz Üretim Yöntemleri

Show simple item record

dc.contributor.author Parildi, Erva
dc.contributor.author Kola, Osman
dc.date.accessioned 2022-12-01T11:14:04Z
dc.date.available 2022-12-01T11:14:04Z
dc.date.issued 2022-10
dc.identifier.citation Parıldı, E. & Kola, O. (2022). D-Alluloz Üretim Yöntemleri . Akademik Gıda , 20 (3) , 305-312 . DOI: 10.24323/akademik-gida.1187167 tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7582
dc.identifier.issn 2148-015X
dc.identifier.uri http://openacccess.atu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/3983
dc.identifier.uri https://doi.org/10.24323/akademik-gida.1187167
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Nadir şekerler, alternatif tatlandırıcılar olarak sağlık açısından oldukça faydalı olmaları ve endüstriyel açıdan ekonomik değerlerinin yüksek olmaları sebebiyle büyük ilgi görmektedir. Nadir şekerlerin doğada çok sınırlı miktarlarda bulunması, bitkilerden elde edilen yaygın şekerlerin enzimatik, kimyasal veya diğer yollarla nadir şekerlere dönüştürülmesine yönelik çalışmaları teşvik etmiştir. Nadir şekerler arasında çok önemli bir yere sahip olan D-alluloz, sakkaroza çok yakın bir tatlılığa sahip olması ve düşük kalorisi ile dikkat çeken bir şekerdir. Kandaki glikoz seviyesini düşürme, insülin direncini iyileştirme, vücuttaki yağ birikimini azaltma ve ateş düşürme gibi birçok biyolojik fonksiyonu düzenleme özelliğine sahip olması, bunun yanı sıra, yüksek çözünürlüğe ve gıda dokusu üzerinde olumlu etkilere sahip olması, bu şekerin gıda işlemede kullanımını daha cazip hale getirmektedir. D-alluloz "sindirilemeyen karbonhidrat" olarak bilinmektedir. Birçok meyve ve içecekte ve bazı tahıl ürünlerinde doğal olarak bulunmaktadır. Günümüzde D-alluloz, bitkiden ekstraksiyon, kimyasal sentez, enzimatik dönüşüm gibi birçok yöntemle üretilebilmekte ve bazı gıda maddelerinin üretiminde güvenle kullanılabilmektedir. Bu derlemede, günümüze kadar geliştirilmiş ve uygulanmış olan D-alluloz üretim yöntemleri açıklanmış, bu yöntemler arasındaki farklar ve birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları tartışılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Rare sugars are of great interest as alternative sweeteners because they are beneficial for human health and have a high industrial value. The existence of rare sugars in nature in very limited quantities has encouraged studies to convert common sugars obtained from plants into rare sugars by enzymatic, chemical or other methods. D-allulose, which has a very important place among rare sugars, is a sugar that stands out with its low calorie and sweetness very close to sucrose. It has the ability to regulate many biological functions such as lowering blood glucose level, improving insulin resistance, reducing fat accumulation in the body and reducing fever, as well as having high solubility and positive effects on food tissue, making the use of this sugar more efficient in food processing. D-allulose is known as "indigestible carbohydrate". It occurs naturally in many fruits and beverages and some cereal products. Today, D-allulose can be produced in many ways such as plant extraction, chemical synthesis, enzymatic conversion and can be safely used in the production of some foodstuffs. In this review, D-allulose production methods are presented, differences in these methods and their advantages and disadvantages are compared to each other.
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Akademik Gıda = Academic Food Journal / Sidas Medya A.Ş. tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2022;Volume: 20 Issue: 3
dc.subject D-alluloz tr_TR
dc.subject Nadir şeker tr_TR
dc.subject Üretim yöntemleri tr_TR
dc.subject Enzimatik dönüşüm tr_TR
dc.subject Rare sugar tr_TR
dc.subject Production methods tr_TR
dc.subject Enzymatic conversion tr_TR
dc.title D-Alluloz Üretim Yöntemleri tr_TR
dc.title.alternative Production Methods of D-Allulose tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account