DSpace Repository

Lezzet Katkısı Olarak Peynir ve Enzim Modifiye Peynir Tekniğinde Güncel Durum

Show simple item record

dc.contributor.author Erbay, Zafer
dc.contributor.author Bas, Deniz
dc.contributor.author Kendirci, Perihan
dc.contributor.author Cam, Mustafa
dc.contributor.author Kelebek, Hasim
dc.contributor.author Salum, Pelin
dc.contributor.author Selli, Serkan
dc.date.accessioned 2020-02-28T08:11:09Z
dc.date.available 2020-02-28T08:11:09Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation ERBAY, Z., BAŞ, D., KENDİRCİ, P., ÇAM, M., KELEBEK, H., SALUM, P., SELLİ, S., (2016). Lezzet Katkısı Olarak Peynir ve Enzim Modifiye Peynir Tekniğinde Güncel Durum. Akademik Gıda, 14(2), 209-217.
dc.identifier.issn 1304-7582
dc.identifier.issn 2148-015X
dc.identifier.uri http://openaccess.adanabtu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/741
dc.identifier.uri http://www.academicfoodjournal.com/archive/2016/issue2/pages209-217.ZErbay.pdf
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiiyonu. / TR Diiziin indexed publications collectiion. tr_TR
dc.description.abstract Peynir, gıda tedarik zincirinin en büyük ve önemli parçasını oluşturan süt sektörünün, hem ürün çeşitliliği, hem kullanım yaygınlığı, hem de lezzet yoğunluğu açısından en dikkat çekici ürünüdür. Dünyada tüketilen sütün yaklaşık %40'ının peynir üretiminde kullanıldığı düşünülmektedir. Günümüzde ise, üretilen peynirlerin önemli bir bölümü, başka gıdaların üretiminde formülasyona katılan bir katkı olarak tüketilmektedir. Gıda katkısı olarak peynirlerin kullanımının temel nedeni lezzetleridir. Peynirlerin özgün lezzeti üretim sonrasındaki olgunlaşma sürecinde oluşmaktadır. Bu süreç oldukça maliyetli ve standardize edilmesi güç bir süreçtir. Olgunlaşma sürecinin kontrollü koşullarda, enzimatik reaksiyonlarla taklit edilmesi ile peynir lezzetinin geliştirilmesi ve yoğunlaştırılması, çok daha kısa sürelerde mümkün olabilmektedir. Bu yöntemle elde edilen ürüne enzim modifiye peynir (EMP) denilmektedir. EMP özellikle toz formda üretildiğinde, düşük maliyetli, dayanıklı, endüstriyel üretim ve tüketime uygun, standart üretimi kolay bir lezzet katkısıdır. Bu derlemede, lezzet katkısı olarak üretilen EMP'ler anlatılmış ve bu alanda yapılmış çalışmalar paylaşılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Dairy industry is the most important and biggest part of food supply chain. Among dairy products, cheese is the most remarkable product due to its variability, high market coverage and flavor. About the 40% of the total milk produced worldwide is used for cheese production, and an important ratio of this production is used as an ingredient for the production of other foods. The main reason for its use as an ingredient is its flavor. Unique flavor of cheese is developed during ripening period. Ripening is a high-cost process, and standardization of the product is not easy. It is possible to develop and intensify cheese flavor in a short time under controlled conditions by the aid of enzymatic reactions. The product obtained with this method is called enzyme modified cheese (EMC). Especially in a powder form, EMC is a low-cost, stable, easy to use and standard flavor ingredient with consistent cheese flavor. In this present study, EMCs produced as a flavor ingredient and studies on this topic are reviewed.
dc.language.iso other tr_TR
dc.publisher Akademik Gıda / Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti. tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2016;Volume: 14 Issue: 2
dc.subject Fen tr_TR
dc.subject Mühendislik tr_TR
dc.subject Gıda Bilimi ve Teknolojisi tr_TR
dc.subject Peynir tr_TR
dc.subject Enzim modifiye peynir tr_TR
dc.subject Lezzet katkısı tr_TR
dc.subject Cheese tr_TR
dc.subject Enzyme modify cheese tr_TR
dc.subject Flavor ingredient tr_TR
dc.title Lezzet Katkısı Olarak Peynir ve Enzim Modifiye Peynir Tekniğinde Güncel Durum tr_TR
dc.title.alternative Cheese as Flavor Ingredient and Current Status in Enzyme-Modified Cheese Technique tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account