DSpace Repository

Pul Kırmızıbiberde (Capsicum annuum L. ) Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) İle Belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Akkaya, Murat Reis
dc.contributor.author Kola, Osman
dc.contributor.author Yorukoglu, Tarik
dc.contributor.author Ancel, Tugberk
dc.date.accessioned 2020-02-28T08:32:47Z
dc.date.available 2020-02-28T08:32:47Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation AKKAYA, M.R., KOLA, O., YÖRÜKOĞLU, T., ANÇEL, T., (2016). Pul Kırmızıbiberde (Capsicum annuum L. ) Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) İle Belirlenmesi. Akademik Gıda, 14(2), 136-140. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7582
dc.identifier.issn 2148-015X
dc.identifier.uri http://openaccess.adanabtu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/742
dc.identifier.uri http://www.academicfoodjournal.com/archive/2016/issue2/pages136-140.MRAkkaya.pdf
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Bu araştırma kırmızı pul biberde (Capsicum annuum L.) aflatoksin B1 oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) yardımıyla belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür ve ülkemizde bu konuda yapılan ilk araştırma olması sebebiyle de önemlidir. Numunelerin spektrumları Foss NIRSystem XDS Rapid Content Analyzer yakın kızılötesi cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Materyal olarak Kahramanmaraş Ticaret Borsası'nın pul biber üreticilerinden temin ettiği 15 adet kırmızı pul biber numunesi kullanılmıştır. NIRS'da kalibrasyon eşitliği üretmek için kırmızı pul biber numunelerinde yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılarak referans aflatoksin B1 değerleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, kırmızı pul biber numunelerinde aflatoksin B1 oranının 0.29-1.59 ppb arasında değiştiği saptanmıştır. Referans yöntem ile NIRS okumaları arasında elde edilen kalibrasyon belirleme katsayısı (RSQ) aflatoksin B1 oranında 0.861 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, NIRS yönteminin kırmızı pul biberde aflatoksin B1 oranlarının belirlenmesinde hızlı ve etkili bir yöntem olabileceğini göstermiştir. tr_TR
dc.description.abstract The aim of this study was to determine the amount of aflatoxin B1 in red pepper (Capsicum annuum L.) flakes by Near-Infrared Reflectance Spectroscopy (NIRS). To the best of our knowledge, this is the first study on the determination of aflatoxins in red paper flakes in Turkey. Spectra of 15 different red pepper flakes obtained from producers by Kahramanmaraş Commodity Exchange were scanned using the Foss NIRSystem XDS Rapid Content Analyzer. Aflatoxin B1 contents of red pepper flakes were determined using HPLC in order to obtain reference values for the construction of calibration correlation in NIRS. Aflatoxin B1 amounts in red pepper flakes were between 0.29 and 1.59 ppb. Calibration coefficient (RSQ) between reference HPLC method and NIRS were calculated as 0.861. The results of this study showed that NIRS can serve as a quick and efficient method for the determination the Aflatoxin B1 amount in red pepper flakes.
dc.language.iso other tr_TR
dc.publisher Akademik Gıda / Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti. tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2016;Volume: 12 Issue: 2
dc.subject Fen tr_TR
dc.subject Mühendislik tr_TR
dc.subject Gıda Bilimi ve Teknolojisi tr_TR
dc.subject Pul biber tr_TR
dc.subject Aflatoksin B1 tr_TR
dc.subject NIRS tr_TR
dc.subject HPLC tr_TR
dc.subject Pepper flakes tr_TR
dc.subject Aflatoxin B1 tr_TR
dc.title Pul Kırmızıbiberde (Capsicum annuum L. ) Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) İle Belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of Aflatoxin B1 in Red Pepper (Capsicum annuum L.) Flakes Using Near-Infrared Reflectance Spectroscopy (NIRS) tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account