DSpace Repository

BORNOVA MİSKETİ ŞARAPLARININ DUYUSAL TANIMLAYICILARININ BELİRLENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author Darici, Merve
dc.contributor.author Yabaci Karaoglan, Selin
dc.contributor.author Dilan Celik, Zeynep
dc.contributor.author Cabaroglu, Turgut
dc.date.accessioned 2020-03-13T10:50:32Z
dc.date.available 2020-03-13T10:50:32Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation DARICI, M , YABACI KARAOĞLAN, S , DİLAN ÇELİK, Z , CABAROĞLU, T . (2017). BORNOVA MİSKETİ ŞARAPLARININ DUYUSAL TANIMLAYICILARININ BELİRLENMESİ. Gıda , 42 (1) , 86-94 . DOI: 10.15237/gida.GD16068. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/27473/288961 tr_TR
dc.identifier.issn 1300-3070
dc.identifier.issn 1309-6273
dc.identifier.uri http://openaccess.adanabtu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/791
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/27473/288961
dc.description TR Diziin iindekslii yayınlar koleksiiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Bu çalışmada piyasada bulunan farklı firmalar tarafından üretilmiş Ege Bölgesi orijinli Bornova Misketişaraplarının, genel bileşimleri ve duyusal tanımlayıcıları belirlenmiştir. Şarapların duyusal analizlerindeTanımlayıcı Duyusal Analiz yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen duyusal analiz verilerine Temel BileşenAnalizi (PCA) uygulanmıştır. Bornova Misketi Şaraplarının alkol oranları hacmen %11.0 ile %14.4arasında, toplam asit miktarları 6.1 g/L ile 7.8 g/L arasında değişmiştir. Tüm şaraplar uçar asit ve kükürtdioksit miktarları bakımından Türk Gıda Kodeksine uygun bulunmuştur. Bornova Misketi şaraplarınauygulanan Lezzet-Aroma Profil Analizi sonuçlarına göre renk bakımından şaraplar benzer bulunmuş,renk skalasında açık sarı-saman sarısı olarak değerlendirilmiştir. Temel Bileşen Analizi sonuçlarına göreBornova Misketi şarapları duyusal açıdan, bir örnek hariç birbirine yakın bir şekilde gruplanmıştır.Şaraplar lavanta-ıhlamur, tropik meyve, narenciye, çiçek ve ağaç meyveleri kokuları ile pozitif korelasyongösterirken ekşilik ve acılık kriterleri ile ters korelasyon göstermiştir. tr_TR
dc.description.abstract In this study, Sensory descriptor and general composition of Bornova Muscat wine that produced inAegean Region of Turkey are obtained from marketplace were investigated. Sensory evaluation wascarried out by Descriptive Sensory Analysis (DA) method. Principal Component Analyses (PCA) wasused to evaluate the sensory data. Alcohol and total acid contents of Bornova Muscat wines variedbetween %11.0-%14 v/v and 6.1-7.8 g/L, respectively. Volatile acid and sulphur dioxide levels of allwines were in compliance with Turkish Food Codex. According to the Flavor and Aroma Profile Analysis,Bornova Muscat wines were found to be similar in terms of color attribute and were described asyellow-green silver glow to pale gold. The results of Principal Component Analysis showed that allwines except one sample were similar with respect to sensory evaluation. The wines were positivelycorrelated to lavender-linden, tropical fruits, citrus, floral and tree fruits and negatively correlated tobitterness and sourness.
dc.language.iso other tr_TR
dc.publisher GIDA / Gıda Teknolojisi Derneği tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2017;Volume: 42 Issue: 1
dc.subject Fen tr_TR
dc.subject Mühendislik tr_TR
dc.subject Gıda Bilimi ve Teknolojisi tr_TR
dc.subject Bornova Misketi tr_TR
dc.subject şarap tr_TR
dc.subject tanımlayıcı duyusal analiz tr_TR
dc.subject PCA tr_TR
dc.subject Muscat of Bornova tr_TR
dc.subject wine tr_TR
dc.subject descriptive sensory analysis tr_TR
dc.subject Sound level tr_TR
dc.title BORNOVA MİSKETİ ŞARAPLARININ DUYUSAL TANIMLAYICILARININ BELİRLENMESİ tr_TR
dc.title.alternative SENSORY PROPERTIES OF BORNOVA MUSCAT WINES tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account