DSpace Repository

ATIK BİTKİSEL YEMEKLİK YAĞLARIN SAF BİTÜM ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Show simple item record

dc.contributor.author Gokalp, Islam
dc.contributor.author Ozinal, Yagmur
dc.contributor.author Uz, Volkan Emre
dc.date.accessioned 2020-03-18T08:37:26Z
dc.date.available 2020-03-18T08:37:26Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation GÖKALP, İ , ÖZİNAL, Y , UZ, V . (2018). ATIK BİTKİSEL YEMEKLİK YAĞLARIN SAF BİTÜM ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi , 6 (4) , 570-578 . DOI: 10.21923/jesd.433393 tr_TR
dc.identifier.issn 1308-6693
dc.identifier.uri http://openaccess.adanabtu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/794
dc.identifier.uri https://doi.org/10.21923/jesd.433393
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Bitkisel yemeklik yağlar, insanların temel besin öğesinden birisini oluşturmaktadır. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada insan nüfusu her geçen gün artmakta ve bu daha fazla temel besin malzemesine gereksinim duyan insan topluluğu doğurmaktadır. İnsanların kullandıkları yağ miktarındaki artış, beraberinde doğal olarak tehlikeli atık sınıfında yer alan atık bitkisel yemeklik yağlar (ABYY) sorununu ortaya çıkarmaktadır. Yönetmenliklerin öngördüğü yöntemlerle toplanmalarının, taşınmaların ve bertaraf edilmelerinin sağlanamaması durumda, ilgili belde ve yönetimleri için ciddi çevresel problemlere neden olabilmektedir. Bu çalışmada, ABYY’lerin bertaraf etme yöntemlerine alternatif bir yaklaşımda bulunulmuş ve bitümde bir katkı maddesi olarak kullanılabilirliği ve bitüm özeliklerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda, 70/100 penetrasyon sınıfına sahip bitüm ve ABYY temin edilmiştir. % 2, 4, 6, 8 ve 10 (Bitüm ağırlığınca) oranında ABYY bitüme eklenmiş, homojen bir karışım elde edilmesi için standart bir metotla karıştırılmıştır. ABYY katkılı bitüm ve taze bitüm numunelerine, penetrasyon, yumuşama noktası, parlama noktası, düktilite ve iki farklı sıcaklıkta dönel Viskozimetre testleri uygulanmıştır. Sonuç olarak, ABYY’lerin bitüm özeliklerini belirgin bir şekilde değiştirdiği görülmüştür. tr_TR
dc.description.abstract Vegetable edible oils are one of the basic nutritional elements of people. Not only in Turkey but all over the world human population is increasing every day this leads to the emergence of a human community that needs more basic nutrients. The increase in the amount of fat used by people leads to the problem of waste vegetable oils (WVOs) which is naturally present in the dangerous waste class. In cases where collection, transfer and disposal are not ensured by the methods prescribed by the directives, it can cause serious environmental problems for towns and their administrators. In this study, an alternative approach to the disposal methods of WVOs was made and the availability as an additive ingredient in neat bitumen and the effect on the bituminous properties of WVOs were investigated. In this context, bitumen with a penetration class of 70/100 and WVO were supplied. 2, 4, 6, 8 and 10 % (by weight of bitumen) WVOs were added to the bitumen, this mixture was stirred with a standard method to obtain homogeneity. Standard tests such as penetration, softening point, glare point, durability and rotary viscometer at two different temperatures were applied to WVO added bitumen and neat bitumen samples. As a result, it has been observed that WVOs significantly altered bitumen properties.
dc.language.iso other tr_TR
dc.publisher Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi / Süleyman Demirel Üniversitesi tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2018;Volume: 6 Issue: 4
dc.subject Fen tr_TR
dc.subject Mühendislik tr_TR
dc.subject Bilgisayar Bilimleri tr_TR
dc.subject Yapay Zeka tr_TR
dc.subject Sibernitik tr_TR
dc.subject Bilgi Sistemleri tr_TR
dc.subject Bitümlü bağlayıcılar tr_TR
dc.subject Penetrasyon tr_TR
dc.subject Viskozite tr_TR
dc.subject Atık bitkisel yemeklik yağlar tr_TR
dc.subject Bituminous binders tr_TR
dc.subject Penetration tr_TR
dc.subject Viscosity tr_TR
dc.subject Waste Vegetable Cooking Oils tr_TR
dc.title ATIK BİTKİSEL YEMEKLİK YAĞLARIN SAF BİTÜM ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI tr_TR
dc.title.alternative INVESTIGATION OF THE EFFECT OF WASTE VEGETABLE COOKING OILS ON THE PROPERTIES OF NEAT BITUMEN tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account