DSpace Repository

Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Kadiroglu, Pinar
dc.contributor.author Ekici, Halil
dc.date.accessioned 2020-07-23T07:28:22Z
dc.date.available 2020-07-23T07:28:22Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Kadi̇roğlu, P , Eki̇ci̇, H . (2018). Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi . Akademik Gıda , 16 (1) , 20-26 . DOI: 10.24323/akademik-gida.415643 tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7582
dc.identifier.issn 2148-015X
dc.identifier.uri http://openacccess.atu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/835
dc.identifier.uri https://doi.org/10.24323/akademik-gida.415643
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Ceviz (Juglans regia L.) sağlık ve beslenme açısından çok değerli yağlı tohumlardan biridir. Dünya ceviz üretiminde ilk sıralarda yer alan ülkelerden Çin, İran ve ABD’den sonra 180.000 tonluk üretimiyle Türkiye gelmektedir. Ceviz zengin besleyici öğelere sahip olmakla birlikte sağlık üzerine faydalı özellikleri bakımından da önemi artarak anlaşılan bir üründür. Cevizin iç kısmının önemi bilinmekle birlikte ceviz kabuğu genellikle atılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı çözgenler kullanılarak kurutulmuş yeşil ceviz kabuklarından ekstraktlar elde edilmesi ve bu ekstraktların biyoaktif, antimikrobiyal özelliklerinin ve antioksidan kapasitesinin belirlenerek Fourier dönüşümlü kızılötesi (FT-IR) spektroskopisi ile tahmin edilmesidir. Farklı ekstraktların toplam fenolik madde ve antioksidan aktiviteleri arasında istatistiksel açıdan önemli bir farklılık bulunmuştur (P0.05). Antimikrobiyal analiz sonuçlarına göre ceviz kabuklarının sulu ekstraktları Staphylococcus aureus bakterisi üzerine etkinliği daha fazla bulunmuştur. FT-IR spektral verinin kısmi en küçük kareler (PLS) regresyon analizi sonucunda elde edilen tahmini ve ölçülen toplam fenolik madde ve antioksidan aktivite değerlerinin açıklama (belirtme) katsayısı %97, kalibrasyon ve çapraz geçerlilik hatalarının ortalama karekökü değerleri 3.03 ile 5.35 aralığında bulunmuştur. Elde edilen bulgular PLS analizi ile oluşturulan modellerin iyi tahmin etme kapasitesine sahip olduğunu göstermektedir. tr_TR
dc.description.abstract Walnut is a widely consumed, nutritive and healthy crop in the world. China, the US, and Iran are the leading countries of walnut production, and Turkey is among the main producers ranking fourth with 180.000 tons of production rate. Walnut green husk is a valuable agricultural by-product that is commonly used in traditional medicine for alleviating pain and treating skin diseases related to its antioxidant properties and health benefits. This study aimed to find the effect of solvent type on extraction of bioactive compounds and to predict the extraction effects in rapid and reliable method such as Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy. Solvent efficiency was evaluated using different polarity solvents such as water, methanol, ethanol, acetone and aqueous solutions of methanol, ethanol and acetone for the extraction of walnut green husks. Analysis of variance results revealed that there was a significant difference among the total phenolic contents and antioxidant activities of different extracts. Antimicrobial activity analysis demonstrated that water extracts showed higher activity against Staphylococcus aureus. According to the results of partial least squares (PLS) regression analysis to predict the total phenol content and antioxidant capacity of extracts, R2 values of calibration and cross validation models were higher than 97% with root mean square error of calibration (RMSEC) and root mean square error of cross validation (RMSECV) values ranging from 3.03 to 5.35. It can be concluded that PLS models had high predictive capability.
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Akademik Gıda / Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti. tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2018;Volume: 16 Issue: 1
dc.subject Fen tr_TR
dc.subject Mühendislik tr_TR
dc.subject Gıda Bilimi ve Teknolojisi tr_TR
dc.subject Yeşil ceviz kabuğu tr_TR
dc.subject  Ekstraksiyon tr_TR
dc.subject  İnfrared spektroskopi tr_TR
dc.subject  Kemometri tr_TR
dc.subject Green walnut husks tr_TR
dc.subject Extraction tr_TR
dc.subject Infrared spectroscopy tr_TR
dc.subject Chemometrics tr_TR
dc.title Yeşil Ceviz Kabuklarının Biyoaktif Özelliklerinin FT-IR Spektroskopi Yöntemiyle Tahmin Edilmesi tr_TR
dc.title.alternative Prediction of Bioactive Properties of Walnut Green Husks Using FT-IR Spectroscopy tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account