DSpace Repository

TOPRAKTAN ŞARABA, BORNOVA MİSKETİNİN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author Karaoglan, Selin Yabaci
dc.contributor.author Cabaroglu, Turgut
dc.date.accessioned 2020-07-23T07:59:00Z
dc.date.available 2020-07-23T07:59:00Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.issn 1300-8943
dc.identifier.uri http://openacccess.atu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/836
dc.identifier.uri https://arastirma.tarimorman.gov.tr/yalovabahce/Belgeler/bahce/sayilar/BAHCE_47_OZEL_1_2018.pdf
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Bu çalışmada Menderes yöresi Sarıçay bağının yöre özellikleri, bu bağda yetiştirilen Bornova Misketiüzümünün (fenolojik, olgunlaşma, bileşim özelliklerinin) ve şarabının kalite özellikleri genel olarakincelenmiştir (2012–2013). Aroma ve fenol bileşiklerinin tanımlanması ve miktar tayininde sırasıyla,GC/MS ve LC/MS–MS, olfaktometrik analizlerde GC–O kullanılmıştır. Duyusal analizlerde lezzet profilanalizi yöntemi uygulanmıştır. İklim özellikleri bakımından Menderes yöresinin ılıman bir iklime sahipolduğu, toprak yapısının kumlu–killi–tınlı yapıda ve makro–mikro elementlerce zengin olduğu tespitedilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre Bornova misketi üzümü orta olum, küçük taneli, orta salkımboyutlarında, düşük asitlik, yüksek indirgen şeker miktarına sahip bir üzüm çeşididir. Bornova Misketiüzümünden üretilen sek şarapların toplam asit miktarı 6.0 g/L civarında ve pH değeri yaklaşık olarak 3.5,alkol miktarı yaklaşık olarak %13.8 bulunmuştur. Üzüm ve şaraplarda terpenlerin temel bileşikler olduğuve linalol’ün en önemli bileşik olduğu saptanmıştır. Üzümlerde 30, şaraplarda 52 adet aroma bileşiğitanımlanmış ve 15 adet koku aktif bileşik belirlenmiştir. Bağlı aroma miktarı üzümlerde 15, şaraplarda 20adet olarak tespit edilmiştir. En baskın bağlı aroma bileşikleri nerol ve jeraniol olmuştur. Üzümlerde 15,şaraplarda 14 adet fenolik bileşik belirlenmiş; bunlardan kateşin üzümlerde, trans–kaftarik ise şaraplardabaskın fenolik bileşik olmuştur. Duyusal analiz sonuçlarına göre Bornova Misketi şarabı çiçeksi vemeyvemsi, özellikle de tropik olarak tespit edilmiştir. Görsel değerlendirmede şaraplar soluk sarı veyeşilimsi olarak nitelenmişlerdir. tr_TR
dc.description.abstract In this study, the terroir characteristics of Menderes, Sarıçay vineyard and the quality of Muscat of Bornovagrape and its wine have been examined briefly (2012–2013). GC–MS and LC/MS–MS were used foridentification and quantitation of aroma and phenolic compounds, respectively. GC–O was used forolfactometric analysis. The flavor profile analysis method was applied in sensory analysis. In terms ofclimate characteristics Menderes region has a mild climate, in the terms of soil structure it is in sandy–clay–loamy structure and rich in macro–micro elements. According to the results, muscat of Bornova grape is amedium–quick maturing and small berried type. It has low acidity and high reducing sugar content. Thetotal acid content of the wines produced from Bornova Misketi grape is around 6.0 g/L and the pH value isabout 3.5 and the alcohol content is about 13.8%. In grapes and wines, terpenes are the main compoundsand linalol is the most important compound. 30 free aroma compounds were identified in grapes, 52 freearoma compounds in wines and 15 odor active compounds were identified. The amount of bound aromawas determined as 15 in grapes and 20 in wines. The dominant aroma compounds are nerol and geraniol asbound. As phenolic compounds, 15 in grapes, 14 in wines were identified; Catechin is the predominantphenolic compound in grapes, while trans–caffeine is the predominant phenolic compound in wines.According to the results of sensory analysis, the muscat of Bornova wine was found to be floral and fruity,especially tropic. Wines are characterized as pale yellow and greenish in visual evaluation.
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Bahçe Dergisi / Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2018;Volume: 47 Issue: ÖS1
dc.subject Fen tr_TR
dc.subject Ziraat tr_TR
dc.subject Tarımsal Ekonomi ve Politika tr_TR
dc.subject Ziraat Mühendisliği tr_TR
dc.subject Ziraat, Toprak Bilimi tr_TR
dc.subject Bitki Bilimleri tr_TR
dc.subject Bornova Misketi tr_TR
dc.subject üzüm tr_TR
dc.subject yöre tr_TR
dc.subject şarap tr_TR
dc.subject aroma tr_TR
dc.subject fenolik bileşikler tr_TR
dc.subject Muscat of Bornova tr_TR
dc.subject grape tr_TR
dc.subject terroir tr_TR
dc.subject wine tr_TR
dc.subject phenolic compounds tr_TR
dc.title TOPRAKTAN ŞARABA, BORNOVA MİSKETİNİN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ tr_TR
dc.title.alternative FROM ITS SOIL TO WINE, DETERMINATION OF MUSCAT OF BORNOVA PROPERTIES tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account