Sağlık üzerine olumsuz etkileri dolayısıyla Okratoksin A, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından insanlarda muhtemel kanserojen etkiye sahip kimyasallar listesinde sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada Türkiye’de yetişkin nüfusunun okratoksin A maruziyetinin kuru üzüm tüketimi kaynaklı olarak belirlenmesi ve risk karakterizasyonunun yapılması hedeflenmiştir. Bu değerlendirme, Türkiye'de kuru üzüm örneklerinde 2006-2020 yılları arasında gerçekleştirilmiş okratoksin A kontaminasyon verisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. OTA maruziyeti, günlük kuru üzüm tüketimi ve ortalama okratoksin A kontaminasyon miktarının çarpımı ile hesaplanmış ve Türkiye’de yetişkinlerin ortalama vücut ağırlığı (73.7 kg) kullanılarak vücut ağırlığının kilogramı başına ifade edilmiştir. Türk yetişkin nüfusunun kuru üzüm tüketimi kaynaklı tahmini ortalama OTA maruziyeti 0.039 ng/kg v.a/gün olarak hesaplanmıştır. Bu değer EFSA tarafından belirlenen günlük tolere edilebilir miktarın %0.23’ünü oluşturmaktadır. Tahmini günlük maruziyet miktarı kullanılarak hesaplanan maruziyet marjı (MOE) ≥10.000 olduğu belirlenmiştir. Tüm bu sonuçlar Türk yetişkin nüfusunun kuru üzüm tüketimi nedeniyle OTA kaynaklı kronik neoplastik etki riski altında olmadığını ortaya koymaktadır.
Due to its potential adverse effects on health, ochratoxin A has been classified by the International Agency of Research on Cancer in the list of chemicals with possible carcinogenic effects on humans. The purpose of the present study is to assess health risks for Turkish adult population posing by dried grapes consumption due to the ochratoxin A contamination. In order to make this evaluation ochratoxin A natural occurrence data of dried grape samples from the literature between 2006-2020 years in Turkey were collected. Intakes are estimated by multiplying consumption data by the mean concentrations of ochratoxin A. These intakes are expressed per kg of body weight using the average body weight of Turkish adults (73.7 kg). Estimated daily exposure was found 0.039 ng/kg bw/day for OTA. This value constitutes 0.23% of the tolerable daily intake value determined by EFSA. The calculated margin of exposure (MOE) was higher than the 10.000. These results revealed that Turkish adult population is not at the risk of chronic neoplastic effects due to the OTA by consuming dried grapes.