DSpace Repository

Estimation of Some Quality Parameters of Durum Wheat with Near-Infrared Spectroscopy (NIRS)

Show simple item record

dc.contributor.author Akkaya, Murat Reis
dc.contributor.author Ezici, Ali Alpaslan
dc.contributor.author Kola, Osman
dc.contributor.author Yucel, Hatice
dc.contributor.author Yaktubay, Şadiye
dc.date.accessioned 2021-05-25T10:44:46Z
dc.date.available 2021-05-25T10:44:46Z
dc.date.issued 2018-03
dc.identifier.citation Akkaya, M , Ezici, A , Kola, O , Yücel, H , Yaktubay, Ş . (2018). Estimation of Some Quality Parameters of Durum Wheat with Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) . International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research , 1 (1) , 47-62 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijemar/issue/36219/344673 tr_TR
dc.identifier.issn 2667-5102
dc.identifier.uri http://openacccess.atu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/942
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijemar/issue/36219/344673
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract The aim of this study was to determine the durum wheat quality parameters using Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) at early stages. In this study, Foss NIRSystem XDS was used. Durum wheat types at late stages which were subject to adaptation and plant breeding from test field of East Mediterranean Agricultural Research Institute and some standard varieties were used. In order to determine the reference values needed to construct calibration in NIRS analysis, durum wheat samples were analyzed by classical analysis methods. Moisture, gluten, protein and starch contents, hectoliter weight, and zeleny sedimentation values were therefore determined. Coefficients of determination (RSQ) between classical analysis results and values predicted by NIRS were calculated as follows: for moisture content 0.816, for hectoliter weight 0.906, for gluten content 0.972, for protein content 0.975, for starch content 0.929 and for zeleny sedimentation values 0.968. As a result, this study shows that NIRS is possibly a fast and efficient method to determine the quality parameters of durum wheat, and can be used for the determination of wheat quality from beginning to the last stage of plant breeding process successfully, in order to supply customer with products in desired quality characteristics. en
dc.description.abstract Bu çalışma makarnalık buğday ıslahçılarının ihtiyaç duyduğu makarnalık buğday kalite parametrelerinin erken kademelerde NIRS ile belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada makarnalık buğdayların spektrumlarının alınmasında Foss NIRSystem XDS nearinfrared Rapid Content Analyser cihazı kullanılmıştır. Materyal olarak ise Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında adaptasyon ve ıslah çalışmaları yürütülen ileri kademedeki makarnalık buğday hatları ve bazı standart çeşitler kullanılmıştır. NIRS’da analiz kalibrasyonu üretmek için referans değerleri belirlemek amacıyla makarnalık buğday numunesinin klasik analiz yöntemleri ile kalite parametrelerine ait değerleri belirlenmiştir. Bu amaçla numunelerde nem, gluten, protein, nişasta, hektolitre ve zeleny sedimantasyon analizleri yapılmıştır. Klasik analiz sonuçları ile NIRS’da tahmin edilen değerler arasında elde edilen kalibrasyon belirleme katsayısı (RSQ) nem oranında 0.816, hektolitrede 0.906, glutende 0.972, proteinde 0.975, nişastada 0.929, zeleny sedimantasyonda ise 0.968 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak bu araştırma, NIRS’ın makarnalık buğdayların kalite parametrelerinin belirlenmesinde hızlı ve etkili bir yöntem olabileceğini, tüketiciye arzu ettiği kalitede ürün sunabilmek için buğday kalite analizlerinin ıslah sürecinin başından son kademesine kadar başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir. tr_TR
dc.language.iso en tr_TR
dc.publisher International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research / Eastern Mediterranean Agricultural Research Institute tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2018;Volume: 1 Issue: 1
dc.subject Durum wheat tr_TR
dc.subject gluten tr_TR
dc.subject NIRS tr_TR
dc.subject protein tr_TR
dc.subject quality tr_TR
dc.subject Makarnalık buğday tr_TR
dc.subject kalite tr_TR
dc.title Estimation of Some Quality Parameters of Durum Wheat with Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) tr_TR
dc.title.alternative Makarnalık Buğdayın Bazı Kalite Parametrelerinin Yakın Kızılötesi Spektroskopisi ile Tahmini (NIRS) tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account