DSpace Repository

Y Kuşağı Tüketicilerin Gıda Satın Alma Davranışı

Show simple item record

dc.contributor.author Ozcicek Dolekoglu, Celile
dc.contributor.author Celik, Onur
dc.date.accessioned 2021-05-31T09:21:55Z
dc.date.available 2021-05-31T09:21:55Z
dc.date.issued 2018-12
dc.identifier.citation Özçiçek Dölekoğlu, C , Çelik, O . (2018). Y Kuşağı Tüketicilerin Gıda Satın Alma Davranışı . Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi , Cilt 21 Özel Sayı , 55-66 . DOI: 10.18016/ksutarimdoga.vi.474049 tr_TR
dc.identifier.issn 2619-9149
dc.identifier.uri http://openacccess.atu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/957
dc.identifier.uri https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.474049
dc.description WOS indeksli yayınlar koleksiyonu. / WOS indexed publications collection. TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Yaşlanan dünya ile birlikte yaşanan gelişmeler birer dönüm noktası olarak adlandırılmaktadır. Sanayi devrimi, büyük buhran, dünya savaşları, teknolojik devrim son 150 yıl için birer çağ özelliği taşımaktadır. Bu çağlar toplumun yaşam tarzında, satın alma davranışında farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Bu farklılıkların ortaya konulması karar alıcılardan işletmelerin pazarlama, insan kaynakları, üretim birimleri için önemlidir. Aynı dönemde doğanlar arasında ortak özellikler daha çok arttığı için de her jenerasyon için “yeni nesil” “kuşak” terimi kullanılmaktadır. Her kuşağın kendi değerleri, tutumları, davranışları, sosyal yaşamı, tüketimi, alışkanlıkları, dünya görüşünün farklılığı ret edilemez gerçektir. İçinde bulunduğumuz dönem ise daha çok Y kuşağının hâkim olduğu ve peşinden Z kuşağının geldiği dönemdir. Son 50 yılda dünya genelindeki nüfusun artışı, Y kuşağının büyük ölçüde artmasına ve dünyanın en büyük nüfus payına sahip olmasına neden olmuştur. Genç olan bu tüketici grubunun hızlı tüketim alışkanlıkları içinde gıda ürünleri ve hizmetleri tüketiminin yerini bilmek ve belirlemek de önemlidir. Bu çalışma, tüketicilerin önemli bir kısmını oluşturan bu kuşağın gıda ürünleri satın alma, karar ve davranış özelliklerini genel olarak ortaya koymak amacıyla 8-37 yaş grubunda bulunan ve Adana merkezinde yaşayan 300 kişi ile anket yapılmıştır. Katılımcıların %50,7’si kadınlardır, %45,7’si tam zamanlı çalışmaktadır; %60,7’si haftada en az 1 kez ev dışında yemek yemekte ve ev dışı yemek için katılımcıların %84’ü 100-500 TL aylık harcama yapmaktadır. Et ağırlıklı geleneksel mutfak (kebap, ciğer, döner vb.) en çok tercih edilen yemek türü olarak belirlenmiştir. Söz konusu örneklem grubu, gıda ürünlerinde yenilikçi olmayan, sağlıklı beslenmeyi sadece söylemde kabul eden ancak gıda güvenilirliği ile ilgili bilinçi olan kişilerden oluşmaktadır. tr_TR
dc.description.abstract Developments in the aging world are called as a milestone. The industrial revolution, the great depression, the world wars, and the technological revolution, all, have been an age characteristic for the last 150 years. These ages have revealed differences in the way of life and buying behavior of society. The determination of these differences is important for the decision-makers of business’s, marketing, human resources, production units. Since the common characteristics among the born in the same period the term “new generation” is used for each generation. The reality of each generation is that their values, attitudes, behaviors, social life, consumption, habits, the difference of world view can not be rejected. The period that we live in is dominated by the generation Y and followed by the Z generation. In the last 50 years, the increase of population in the world has led to a large increase in the Y generation and become the Y generation the world's largest population. It is also important to know and determine the place of consumption of food products and services in the fast consumption habits of this young consumer group. In this study, a questionnaire was conducted with 300 people living in the center of Adana in the age of 18-37 in order to determine the general decision making and behavior of food products of this generation which constitutes a significant part of the consumers. Overall, 50.7% of the participants are women and 45.7% are full-time workers; 60.7% of the participants spend- at least once a week- out of home for food and 84% of the participants spend 100-500 TL monthly for food. Meat-based traditional cuisine (kebab, liver, doner, etc.) was the most preferred type of food. The sample group consists of people who are not innovative in food products but who accept healthy nutrition only in discourse but who are known conscious about food reliability. en
dc.language.iso tr tr_TR
dc.publisher Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi / Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2018;Volume: 21 Issue: Special Issue
dc.subject yeni nesil tr_TR
dc.subject Y kuşağı tr_TR
dc.subject gıda tüketimi tr_TR
dc.subject tüketici tercihi tr_TR
dc.subject new generation tr_TR
dc.subject Y generation tr_TR
dc.subject food consumption tr_TR
dc.subject customer preferences tr_TR
dc.title Y Kuşağı Tüketicilerin Gıda Satın Alma Davranışı tr_TR
dc.title.alternative Food Purchasing Behavior of Y Generation Consumers tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account