DSpace Repository

The Effect of Gastronomy Brand Value Components on Travel Intention: A Case of a Route

Show simple item record

dc.contributor.author Oguz, Sibel
dc.contributor.author Haseki, Murat Ismet
dc.contributor.author Buzcu, Zafer
dc.date.accessioned 2021-05-31T12:25:35Z
dc.date.available 2021-05-31T12:25:35Z
dc.date.issued 2020-10
dc.identifier.citation Oğuz, S , Haseki, M , Buzcu, Z . (2019). The Effect of Gastronomy Brand Value Components on Travel Intention: A Case of a Route . Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi , 6 (2) , 276-295 . DOI: 10.20979/ueyd.755893 tr_TR
dc.identifier.issn 2149-6838
dc.identifier.uri http://openacccess.atu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/960
dc.identifier.uri https://doi.org/10.20979/ueyd.755893
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract The aim of this research is to determine the effect of brand image, perceived quality, brand awareness and brand loyalty components on the travel intention which constitutes gastronomic brand value. Within the scope of the research, questionnaires were applied to local tourists in Adana, Mersin and Hatay, who stand out with their culinary culture and gastronomy resources. According to correlation analysis, the brand size that has the strongest relationship with travel intention was brand loyalty for Adana province (.738), brand awareness size for Mersin (.666) and brand loyalty size for Hatay (.757). Brand loyalty, brand awareness and brand image dimensions have a positive effect on travel intention for Adana and Mersin provinces. For the province of Hatay, it was determined that only the brand loyalty dimension had a positive effect on travel intention. tr_TR
dc.description.abstract Bu araştırmanın amacı gastronomi marka değerini oluşturan marka imajı, algılanan kalite, marka farkındalığı ve marka sadakati bileşenlerinin seyahat niyeti üzerindeki etkisinin belirlenmeye çalışılmasıdır. Araştırma kapsamında mutfak kültürü ve gastronomi kaynakları ile öne çıkan Adana, Mersin ve Hatay illerinde yerli turistlere anket uygulanmıştır. Korelasyon analizine göre göre seyahat niyeti ile en güçlü ilişkiye sahip olan marka boyutunun Adana ili için marka sadakati (.738), Mersin için marka farkındalığı boyutu (.666) ve Hatay için marka sadakati boyutu (.757) olduğu belirlenmiştir. Adana ve Mersin illeri için marka sadakati, marka farkındalığı ve marka imajı boyutları seyahat niyeti üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Hatay ili için ise sadece marka sadakati boyutunun seyahat niyeti üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. tr_TR
dc.language.iso en tr_TR
dc.publisher Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi / Seyfettin ARTAN tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2020;Volume: 6 Issue: 2
dc.subject Gastronomy Tourism tr_TR
dc.subject Brand Value tr_TR
dc.subject Brand Components tr_TR
dc.subject Travel Intention tr_TR
dc.subject Gastronomi Turizmi tr_TR
dc.subject Marka Değeri tr_TR
dc.subject Marka Bileşenleri tr_TR
dc.subject Seyahat Niyeti tr_TR
dc.title The Effect of Gastronomy Brand Value Components on Travel Intention: A Case of a Route tr_TR
dc.title.alternative Gastronomi Marka Değeri Bileşenlerinin Seyahat Niyeti Üzerine Etkisi: Bir Rota Örneği tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account